ArtykulyPowiązania

Otyłość – miara nadmiernej konsumpcji: stan na 2018 rok

Problem otyłości widoczny jest w wysokorozwiniętych, uprzemysłowionych państwach zachodniej Europy, a przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych – kolebce niezdrowych, szybko tuczących fast foodów. W 2009 roku opublikowaliśmy wyniki badań amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom, pokazujące rosnące trendy poważnej otyłości wśród mieszkańców USA od 1985 roku do 2009 roku. W artykule zadaliśmy pytanie „do jakiego punktu może to dojść?”

A już od lat 80. XX wieku trend rosnącej otyłości był widoczny:

Rysunek 1: Odsetek osób ze współczynnikiem BMI (Body Mass Index) powyżej 30 w poszczególnych stanach USA w latach 1986-2010. Źródło: State of Childhood Obesity

W 2015 roku opublikowaliśmy aktualizację. Odpowiedź na pytanie „Do jakiego punktu może dojść trend wzrostu otyłości” brzmiała: „znacznie dalej niż we wtedy rekordowym 2009 roku.” To samo pytanie postawiliśmy ponownie.

Czas na odpowiedź w oparciu o aktualne badania.

Stan z 2009 roku

Prowadzone od wielu lat badania amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom dają wstrząsające świadectwo naszej krótkowzroczności i nadmiernej konsumpcji. Rysunki pokazują procent populacji, który ma współczynnik BMI (Body Mass Index) przekraczający 30, co odpowiada poważnej otyłości. Wyniki badań jasno pokazują, że otyłość w USA konsekwentnie rośnie.

* W roku 1990, wśród uczestniczących w badaniu stanów, w 10 stanach odsetek osób otyłych nie przekraczał 10 procent, w żadnym stanie liczba osób otyłych nie przekraczała 15 procent.

* Do roku 1999, żaden ze stanów nie miał mniej niż 10 procent osób otyłych osiemnaście miało odsetek 20-24 procent, w żadnym stanie liczba osób otyłych nie przekraczała 25 procent.

Rysunek 2: Odsetek osób ze współczynnikiem BMI (Body Mass Index) powyżej 30 w poszczególnych stanach USA w roku 2009 i 2014. Źródło: State of Childhood Obesity

Stan z 2014 roku

Do 2014 roku jak pokazuje to powyższa mapa odsetek osób chorobliwie otyłych znacząco wzrósł. Tyko w paru stanach sytuacja nie zmieniła się.

Stan z 2017 i 2018 roku

Kolejne lata pokazują, że proces przybierania na wadze postępuje.

Rysunek 3: Odsetek osób ze współczynnikiem BMI (Body Mass Index) powyżej 30 w poszczególnych stanach USA w roku 2017 i 2018. Źródło: State of Childhood Obesity

W roku 2017, ani jeden stan nie miał odsetka osób otyłych poniżej 20 procent. Tylko dwa stany miały odsetek osób otyłych poniżej 25 procent. Aż w siedmiu stanach odsetek osób otyłych przekroczył już 35 procent. Ledwie rok później odsetek osób przekraczający 30% poszerzył się kolejne stany, m.in. Florydę, w stanach takich jak Kentucky odsetek przekroczył 35%. Rekordowe wartości, wynoszące 39,5% odnotowano w Wirginii Zachodniej i w Missisipi.

Odpowiedź na pytanie „Do jakiego punktu może dojść trend wzrostu otyłości” na razie brzmi – dalej niż można by przypuszczać w 2009, 2014, czy w 2018 roku. Od 1990 roku średnia dla całych USA uległa potrojeniu z 11 do 30%.

Czemu służy coraz większa konsumpcja? Czemu służy zużycie żywności, zasobów, związana z tym nadmierna eksploatacja gleby, paliw kopalnych, ludności w ubogich krajach. Komu służy? Czy aby na pewno tym, którzy konsumują? Pomijając kwestie zasobów, środowiska i klimatu, w grę wchodzi przecież nasze własne zdrowie. Wszyscy chyba wiemy, że objadanie się nie kończy się dobrze dla naszego zdrowia.

Marcin Popkiewicz i Hubert Bułgajewski na podstawie: State of Childhood Obesity

Podobne wpisy

Więcej w Artykuly