ArtykulyPowiązania

Jakość pszenicy spada wraz ze wzrostem koncentracji CO2

Większość ludzi uważa, że wzrost koncentracji CO2 w atmosferze przyniesie korzyści w postaci wyższych zbiorów. Jednak rośnie ilość dowodów na to, że ceną może być jakość ziarna.
Odkrycie, że kluczowe uprawy takie jak pszenica przy wyższych koncentracjach CO2 zawierają mniej protein wywołało zaniepokojenie, jednak to nie koniec niedobrych wiadomości.

Wzrost stężenia CO2 zmienia również balans aminokwasów i pierwiastków śladowych, wykazali w badaniach naukowcy z Uniwersytetu Hohenheim w Niemczech. Naukowcy przez trzy lata prowadzili uprawy na otwartych polach, nawiewając na nie dodatkowy CO2, tak, aby osiągnąć jego koncentracje w atmosferze przewidywane na rok 2050.

Wśród stwierdzonych zmian w ziarnach był 8 procentowy spadek zawartości żelaza i 14 procentowy wzrost zawartości ołowiu.
„Obie te zmiany będą niekorzystne dla zdrowia ludzi. Szczególnie niepokojący jest spadek zawartości żelaza, gdyż już teraz połowa ludności świata ma niedobór tego pierwiastka, a sytuacja będzie się pogarszać”, stwierdza prowadząca badania Petra Högy z Uniwersytetu Hohenheim.

ang więcej w New Scientist

Podobne wpisy

Więcej w Artykuly