Szkoły w Nowej Zelandii uczą, by w diecie zastąpić mięso i nabiał

Na stronach ministerstwa edukacji opublikowano nowe wytyczne dotyczące “Edukacji dla zrównoważonego rozwoju“, w ramach których znalazł się temat emisji gazów cieplarnianych związanych z hodowlą zwierząt. W materiałach znalazła się sugestia, by wobec tego ograniczać ilość mięsa i nabiału w diecie, wprowadzając do jadłospisu dania wegańskie.

Na stronach ministerstwa przeczytać możemy między innymi, że w programie podkreślono bliski związek między stanem środowiska naturalnego a zdrowiem ludzi, a celem nauczania jest uświadomienie uczniom ich wpływu na świat. “Naszym obowiązkiem jest opieka i dbanie o środowisko, by pozostawić je w dobrej kondycji. Tym samym dbamy o naszą własną kondycję, zdrowie i przyszłe pokolenia” – podkreśla ministerstwo.

Jak podają nowozelandzkie media, zmiany w programach nauczania – dotyczące dzieci w wieku 7-10 lat – pojawiły się w styczniu i od razu wzbudziły kontrowersje wśród rolników.

“New Zealand Herald” opisuje, że rekomendacja ograniczenia nabiału i mięsa w diecie spotkała się z oburzeniem organizacji rolniczych, które uważają, że jest ona nawet sprzeczna z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia, jeśli chodzi o odżywianie. Sugestię uznano za uproszczoną i potencjalnie szkodliwą dla młodych ludzi. Fakt ten dziwi: szczególnie, że nie zalecono rezygnacji, a jedynie ograniczenie mięsa i nabiału w diecie.

Nowozelandzka branżówka Farmer’s Weekly wskazuje, że rolnictwo generuje 60 proc. eksportu krajowego. Portal podkreśla, że ostatnie działania rządu zwiększyły frustracje, które pojawiły się wraz z dążeniami do neutralności klimatycznej do 2050 roku.

Jak informowaliśmy m.in. TUTAJ, rolnictwo w Nowej Zelandii odpowiada za blisko połowę emisji gazów cieplarnianych kraju, przede wszystkim za sprawą hodowli bydła. W związku ze strategią klimatyczną planowane jest włączenie sektora do systemu handlu uprawnieniami do emisji gazów cieplarnianych (ETS), co stanowi oś sporu między rządem a rolnikami.

Sebastian Medoń, SmogLab

Komentarze

22.06.2020 19:19 Felek

Z jednej strony rozumiem chęć rezygnacji z mięsa. Wiem jednak, że odżywianie się wyłącznie roślinami nie pokrywa 100% zapotrzebowania. Tak podstawowe substancje odżywcze jak choćby żelazo wchłaniają się wielokrotnie gorzej z pokarmu roślinnego niż z mięsa zwierzęcego. Znając podejście tego świata,wybrano cukier i węglowodany jako podstawę żywienia,w dodatku uzależniającą bo sięto opłaca. Nawet skutki zdrowotne się opłacają bo generują wilokrotnie większe koszty wtórne - żyjąz tego stomatolodzy, diabetolodzy, dietetycy, cukiernicy i wielu jeszcze innych.
Ktoś kiedyś powiedział, że rowerzysta to tragedia dla gospodarki. Nie kupuje ubezpieczenia, paliwa, nie powoduje wypadków (zbyt wielu).
Mimo, że wiemy iż cukier w zasadzie można uznać za rakotwórczy - to glukoza odżywia nowotwory. To glukoza odkłada się w postaci nadmiarowego tłuszczu tam gdzie sobie tego nie życzymy. Mimo to jest doskonały dla gospodarki. Zasila ją i jednocześnie rozpieprza jej poszczególne trybiki czyli ludzkie zdrowie. Absurdalne czasy i podobnie będzie z narzuconyn, ekologicznym żywieniem roślinami. Rozpieprzą nasze zdrowie, portfele i gleby zapewne również. Dlaczego? Bo musi się opłacać, a tego typu wymysły zawsze są jeszcze krzywdzące dla otoczenia przez konieczność ich opłacania się. Dajcie spokój, to wszystko nadaje się do kosza.

22.06.2020 20:18 pole torsyjne

@Felek
Pokrzywa ma dużo żelaza, a mało cukru i burak czerwony też , chociaż ten to cukru ma dużo w swoim bulwiastym korzeniu.
https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=hLq-02f8Zj8
tu też jest mowa o rezygnacji z mięsa i w ogóle o ekologii, ale jako manipulacji, a nie tak jak być powinno szczerego uświadomienia z intencją lepszego jutra.
można obejrzeć bez szkody w umyśle albo i z pożytkiem. nawet

23.06.2020 5:12 Carlinfan

Czy szanowni czytelnicy szanują opinię kogoś takiego jak Michio Kaku ? Polecam pozycję - https://www.storytel.com/pl/pl/books/1337112-Przyszlosc-ludzkosci .
Ówże autor, w jednym z rozdziałów, wygłasza tam śmiałą tezę odnośnie tego, dlaczego jesteśmy drapieżnikami. Polecam każdemu, kto nie jest przekonany jacy w końcu jesteśmy.

25.06.2020 16:41 Miro

@CARLINFAN - szanuję jego opinie.

Dodaj komentarz

Kod
grakalkulator kalkulator zuzycia ciepla

Informacje

  • Polecane materiały
    Portal "Ziemia na rozdrożu" powstał w 2008 roku. Opublikowaliśmy tysiące artykułów, materiałów medialnych, książki i komiksy. W tej sekcji znajdziesz linki do różnych ciekawych materiałów.Polecane książki(...)

    więcej »

  • Świat na Rozdrożu - wykresy
    "Świat na rozdrożu" przedstawia powiązania między systemem finansowo-gospodarczym, zużyciem energii i zasobów oraz podlegającym coraz większej presji środowiskiem. Pokazuje, jak kształtują się i zmieniają powoln(...)

    więcej »

  • Przewodnik do sceptycyzmu globalnego ocieplenia
    Sceptycyzm naukowy jest zdrowy.  Właściwie to nauka z natury jest sceptyczna. Prawdziwy sceptycyzm oznacza rozważenie całości dowodów przed wyciągnięciem wniosków. Jeśli przyjrzymy się bliżej argumentom wyr(...)

    więcej »

  • Źródła informacji o klimacie
    Adresy stron internetowych, zawierających kluczowe dane i informacje o klimacie. Satelitarne pomiary temperaturyRemote Sensi(...)

    więcej »

  • Marcin Popkiewicz w mediach
    "O co chodzi"TEDx - Czy globalne ocieplenie jest faktem?, maj 2017 Klimatyczne fakty i mi(...)

    więcej »

Linkownia

Wykonanie PONG, grafika GFX RedFrosch.



logowanie | nowe konto