Zakazują grzejników w ogródkach. “To jak ogrzewanie mieszkania, w którym nie ma okien”

We Francji coraz więcej miejscowości zakazuje gazowego ogrzewania namiotów przy restauracjach, będących charakterystycznym elementem wielu miast Europy. Zwolennicy ograniczeń zwracają uwagę na emisje CO2 pochodzące z lamp w ogródkach, które przyczyniają się do problemu zmian klimatycznych. Obrońcy podkreślają z kolei wartość grzejników dla lokalnej kultury kawiarnianej.

Coraz więcej francuskich miast zakazuje gazowego ogrzewania namiotów rozstawianych najczęściej w zabytkowych dzielnicach. Od 1 stycznia zakaz obowiązuje w mieście Rennes w Bretanii, a wcześniej podobne ograniczenia wprowadzono w kilku mniejszych ośrodkach, m.in. Thonon-les-Bains.

Dyskusja nad zakazem pojawiła się również w stolicy kraju, gdzie – jak donosi portal France Info – problem po raz kolejny podniósł burmistrz II dzielnicy Paryża, Jacques Boutault. Polityk francuskiej Partii Zielonych, od lat walczący z grzejnikami, porównuje funkcjonowanie tarasów restauracyjnych do ogrzewania mieszkania, w którym nie ma okien. “To jest nielogiczne” – twierdzi Boutault.

Wśród restauratorów – zarówno w Rennes, jak i Paryżu – pojawiają się jednak głosy, że zakaz uderzy w ich biznes. Dla wielu bowiem dodatkowe pomieszczenie w formie namiotu istotnie zwiększa liczbę stolików. Jak podaje “Daily Telegraph”, w niektórych paryskich lokalach stoliki umieszczone na zewnątrz generują nawet 30 proc. dochodów.

Brytyjski dziennik podaje również wyliczenia zwolenników zakazu, według których emisje CO2 związane z ogrzewaniem namiotu w całym sezonie są porównywalne z przejechaniem 120 tys. kilometrów samochodem. To trzykrotna długość obwodu Ziemi. Organizacja Carbon 4, zajmująca się doradztwem w zakresie niskoemisyjności, wylicza natomiast, że ośmiogodzinna praca 4 gazowych ogrzewaczy na zewnątrz wiąże się z emisjami CO2 porównywalnymi z przejazdem 350 kilometrów przeciętnym samochodem.

To jednak nie pierwszy raz, kiedy w Paryżu pojawia się dyskusja nad zakazem gazowego ogrzewania restauracyjnych namiotów. W 2008 roku radnym udało się wprowadzić zakaz, jednak został on uchylony przez lokalny sąd administracyjny. Zdaniem sędziów miasto nie udokumentowało w odpowiedni sposób, dlaczego zakazem miałyby zostać objęte ogrzewacze gazowe, a elektryczne nie. Bezskuteczna próba wprowadzenia podobnych przepisów – tym razem odnoszących się do wszystkich ogrzewaczy – miała też miejsce w 2011 roku.

Jak podaje portal CityLab, poza kwestiami prawdopodobnych strat finansowych, restauratorzy zwracali wówczas także uwagę, że ogrzewacze stały się nierozerwalnym elementem francuskiej “kultury kawiarnianej”. Pozwalają na przesiadywanie w otoczeniu charakterystycznej miejskiej architektury, bez czego – ich zdaniem – trudno sobie wyobrazić doświadczanie Paryża.

Szacuje się, że w Paryżu funkcjonuje co najmniej 8,5 tys. tarasów restauracyjnych.

Sebastian Medoń, SmogLab

Komentarze

11.03.2020 0:36 adaś

'' ogrzewacze stały się nierozerwalnym elementem francuskiej “kultury kawiarnianej” ''
Ja bym jeszcze dodał że posiadanie SUV-a stało się nierozerwalnym elementem "kultury " ludzi sukcesu .
Podobnie jak latanie samolotem na wakacje na Teneryfę.
Dlatego zakazywanie piecyków, choć z punktu widzenia emiji CO2, ma jakiś sens, odwraca uwagę od spraw dużo istotniejszych. Dodatkowo może uspokajać sumienia.Zakazaliśmy piecyków,popatrzcie jak wiele robimy dla tej planety !

Dodaj komentarz

Kod
grakalkulator kalkulator zuzycia ciepla

Informacje

  • Polecane materiały
    Portal "Ziemia na rozdrożu" powstał w 2008 roku. Opublikowaliśmy tysiące artykułów, materiałów medialnych, książki i komiksy. W tej sekcji znajdziesz linki do różnych ciekawych materiałów.Polecane książki(...)

    więcej »

  • Świat na Rozdrożu - wykresy
    "Świat na rozdrożu" przedstawia powiązania między systemem finansowo-gospodarczym, zużyciem energii i zasobów oraz podlegającym coraz większej presji środowiskiem. Pokazuje, jak kształtują się i zmieniają powoln(...)

    więcej »

  • Przewodnik do sceptycyzmu globalnego ocieplenia
    Sceptycyzm naukowy jest zdrowy.  Właściwie to nauka z natury jest sceptyczna. Prawdziwy sceptycyzm oznacza rozważenie całości dowodów przed wyciągnięciem wniosków. Jeśli przyjrzymy się bliżej argumentom wyr(...)

    więcej »

  • Źródła informacji o klimacie
    Adresy stron internetowych, zawierających kluczowe dane i informacje o klimacie. Satelitarne pomiary temperaturyRemote Sensi(...)

    więcej »

  • Marcin Popkiewicz w mediach
    "O co chodzi"TEDx - Czy globalne ocieplenie jest faktem?, maj 2017 Klimatyczne fakty i mi(...)

    więcej »

Linkownia

Wykonanie PONG, grafika GFX RedFrosch.



logowanie | nowe konto