Wielkie uprawy roślin dla zwierząt gospodarskich niszczą planetę

Globalny apetyt na mięso, za pośrednictwem rosnącej produkcji paszy, ma niszczycielski wpływ na środowisko naturalne. Według badań przeprowadzonych przez WWF, na ogromną skalę rosną uprawy roślin takich jak soja, przetwarzaną na paszę dla kurczaków, świń i innych zwierząt, prowadząc do utraty wielkoskalowej utraty naturalnych ekosystemów i zamieszkujących je gatunków.

Intensywna hodowla zwierząt prowadzi także do spadku wartości odżywczej mięsa. Dziś sześć kurczaków z intensywnej hodowli ma taką samą ilość kwasów omega-3 co jeden kurczak w latach 70. ubiegłego wieku.

Zaprezentowane w Londynie 5 października 2017 roku na konferencji Wymieranie a Zwierzęta Gospodarskie badanie pt. „Apetyt na zniszczenie”, ostrzega o ogromnej ilości ziemi, potrzebnej pod uprawy roślin, które przeznaczane są na paszę dla zwierząt. W badaniu wymienione są także wrażliwe na zmiany w użytkowaniu terenu miejsca, takie jak Amazonia, Kotlina Kongo i Himalaje.

Bogata w białko soja jest teraz produkowana w tak wielkich ilościach, że jej zużycie przypadające na przeciętnego Europejczyka sięgnęło już 61 kg, główne pośrednio poprzez jedzenie produktów ze zwierząt karmionych soją, w tym drobiu, wieprzowiny, ryb, sera, mleka i jajek.

Jeśli światowe zapotrzebowanie na mięso będzie rosło tak, jak mówią prognozy, do 2050 roku produkcja soi może wzrosnąć o 80%.

„Świat konsumuje więcej białka zwierzęcego niż potrzebuje, a to ma destrukcyjny wpływ na przyrodę”, podkreślił Duncan Williamson, kierownik ds. polityki żywnościowej w WWF. „Oszałamiające 60% utraty bioróżnorodności ma miejsce z powodu żywności, którą jemy. Wiemy, że wiele osób zdaje sobie sprawę, że bazująca na mięsie dieta ma wpływ na zasoby wodne, grunty, a także powoduje emisje gazów cieplarnianych. Ale niewielu wie, że największy problem stanowi pasza, którą jedzą zwierzęta.”

Przy 23 mld kurcząt, indyków, gęsi, kaczek i innych ptaków hodowlanych na tej planecie (co oznacza ponad trzy ptaki na każdą osobę) to właśnie drób jest największym użytkownikiem karmy pochodzącej z upraw. Trzoda chlewna ma drugi co do wielkości udział w konsumpcji paszy, wg danych z 2009 roku wynoszący 30%.

W bogatych krajach konsumpcja mięsa jest wyższa niż zalecają to lekarze. Poza destrukcją przyrody mamy też problem otyłości. Gdyby ludzie spożywali normowane przez dietetyków ilości mięsa i białka, to zapotrzebowanie na tereny rolnicze na świecie spadłoby o 13% - zaoszczędzony zostałby obszar wielkości UE.

Hubert Bułgajewski na podst. Vast animal-feed crops to satisfy our meat needs are destroying planet

Komentarze

22.10.2017 2:42 gupol(szukam w OZE)

hehe, i znowu zamiast zdjęcia drobiu albo świń - czyli głównych "winowajców" niszczących planetę, w tle artykułu widać zdjęcie przedstawiające krowy. przypadek?;)

Dodaj komentarz

Kod
grakalkulator kalkulator zuzycia ciepla

Informacje

Linkownia

Wykonanie PONG, grafika GFX RedFrosch.



logowanie | nowe konto