ArtykulyRozwiązania systemowe

Bardziej rozważne używanie wody zmniejszy kryzys żywnościowy w przyszłości

blue-green-waterSprostanie wyzwaniu jakim jest zapotrzebowanie na wodę w przyszłości w obliczu skutków zmian klimatu i rosnącej populacji ludzkości może nie być takie trudne, jak jest to szeroko przedstawiane.

Jeśli całe zasoby wód w dorzeczach rzek, które zostały rozpoznane, byłyby lepiej zarządzane, kryzys żywnościowy mógłby być znacząco zredukowany, stwierdzili naukowcy ze Sztokholmu i Poczdamu.

Analizy grupy szwedzkich i niemieckich naukowców po raz pierwszy prezentują możliwość efektywnego ilościowo użycia wody „zielonej” i „niebieskiej” w celu przystosowania się do zmian klimatycznych i wyżywienia ludzkości w przyszłości.

Obecnie zwraca się uwagę tylko na „niebieską” wodę (to ta, która jest dostarczana przez rzeki lub jest wodą podziemną). Według naukowców takie podejście ogranicza opcje przeciwdziałania zwiększającemu się niedoborowi wody oraz ryzyku związanemu ze zmianami klimatu. W przeprowadzanych w ten sposób kalkulacjach oszacowano, że ponad trzy miliardy ludzi odczuje różnego rodzaju niedobory wody.

Nowe badanie, które wzięły pod uwagę dodatkowo „zieloną” wodę (woda w glebie pochodząca bezpośrednio z deszczu), sugeruje, że liczba osób cierpiących na niedobory wody może wynosić poniżej miliarda, a mądre zarządzanie wodą może przed ubóstwem wodnym uchronić miliardy ludzi.

„To otwiera nowe możliwości inwestowania w adaptację do zmian klimatycznych oraz osiągnięcia większej liczby celów zielonej rewolucji w biednych krajach na świecie. Nasze badania dowodzą, że większość krajów borykających się z zasobami wody jest w stanie sama produkować pożywienie dla siebie, jeśli „zielona” woda będzie dobrze wykorzystywana”, stwierdza aport naukowców.

ang więcej w seeddaily

Podobne wpisy

Więcej w Artykuly